Mikor szükséges fali kapaszkodó?

Egy lépcső esetében, jogszabály szerint a lépcső valamelyik oldalán kapaszkodási lehetőséget kell biztosítani. Idézem - “A lépcsőkar legalább egyik oldalát, fogódzkodásra alkalmas módon kell megvalósítani. Tömegtartózkodás céljára szolgáló építményben 2,0 m-nél szélesebb lépcsőkar mindkét oldalát fogódzkodásra alkalmas módon kell megvalósítani.”

Mennyi hely van a kapaszkodó és a fal között?

A fali kapaszkodók a faltól ~90mm-re állnak el, tehát a kapaszkodó és a fal között 50mm az a távolság, ahová a kezednek be kell férnie. Erre a távolságra minden esetben szükség van, ezt nem érdemes csökkenteni. Sokan azt gondolják, hogy kisebb helyre is befér a kezünk, hisz az ujjunk nem 5cm vastag, de amikor baj van és oda kell kapni hirtelen, igencsak szűkösnek bizonyul még az 5cm is.

A nálunk megvásárolható fali kapaszkodók megfelelnek minden biztonsági előírásnak.

Mennyi helyet vesz el egy fali kapaszkodó?

Hétköznapi, emberi használat során semennyit. Fizikálisan ugyan nagyjából 90-95mm helyet vesz el a faltól, de mivel senki nem megy a fal tövében, így ennek hiányát nem érzékeljük normális esetben.

Bútorok mozgatásánál hiányozhat ez a hely, egy szűk lépcsőház esetében, de mivel a kapaszkodók csavarkötéssel rögzülnek a falhoz, így gyorsan felszabadítható a hely és a probléma megoldódik.

Mekkora távolságot hagyjál el a fal sarkában?

Mint a képen is láthatod, amikor a kapaszkodók a sarokban találkoznak, akkor a faltól 200mm távolságot érdemes elhagyni. Erre a távolságra azért van szükség, hogy a kezed még véletlenül se tudjon a két kapaszkodó közé beszorulni.

Honnan induljon a kapaszkodó?

A kapaszkodó a legtöbb esetben az első lépcsőfok orrától indul, tehát ha a függőlegesen húzol egy képzeletbeli vonalat a falra, akkor annak a kapaszkodó alsó sarka azt a vonalat kell érintse. Feljebb nem érdemes kezdeni, mivel lefelé jövet nem lesz mibe kapaszkodni az utolsó lépcsőfokon állva.

Fentről lefelé ugyanez a helyzet. A kapaszkodó vége arra a pontra mutasson, ahol az első lépcső éle helyezkedik el.

Egy kivétel azért van! Amikor az utolsó vagy az első lépcsőfok éle egyben egy falvéggel is találkozik. Például ajtóval, vagy a nappali bejárati nyílásával. Ebben az esetben a faltól 80mm-re érdemes indítani a kapaszkodót, mivel így lesz esztétikus. Nem szép, ha a kapaszkodó vége pontosan a fal végéig ér, illetve balesetveszélyes is, mivel a falat szűken megkerülve nekiütközhetünk a kapaszkodó végének.

Milyen magasnak kell lenni a kapaszkodónak?

A normál korlátok esetében az ajánlott magasság 1m, de a fali kapaszkodónál nincs ilyen megkötés. Az ajánlott magasság a lépcső közepétől számítva 950-1.000mm. Ez a magasság felnőttek esetében optimális.

Gyerekeknek milyen magas kapaszkodó ajánlott?

Sajnos köztes megoldás nincs. Kimondható, hogy 3-10 éves korig a 700mm magas kapaszkodó optimális választás. 

Ne készíts köztes méretet, mert mert az senkinek nem lesz használható! Ha kisgyermeked van, akkor csináltass inkább két külön sort egymás alá. Legalább 10 évre szól egy gyerek kapaszkodó, így nem érdemes ezen spórolni. A biztonsága többet ér.

Milyen vastag legyen a kapaszkodó?

A kapaszkodók optimális mérete felnőttek esetében 40-50mm. Az általunk forgalmazott kör alakú fali kapaszkodók 42,4mm átmérőjűek.

Gyermek kapaszkodók esetében már a 40mm soknak bizonyul, mivel a kis kezükkel nem tudják a kapaszkodót közel átérni, így nem tudnak akkora szorító erőt kifejteni arra. Gyerek kapaszkodónak a 30-32mm-es hengeres formájú kapaszkodót ajánlok. Ez a méret az egész kicsi 2-3 éves és a nagyobb 9-10 éves gyerekeknek is optimális.

Milyen formájú kapaszkodót válassz?

A legkényelmesebb megoldás egyértelműen a henger alakú kapaszkodó. Ez a forma illeszkedik legjobban a kézbe és ez biztosítja a legjobb fogást is, szükség esetén. Természetesen azért nem kell sutba dobni a szögletes megoldásokat, hisz abból is csodaszép megoldások vannak. A szögletes profilok fogása kicsit kényelmetlenebb, de szükség esetén hasonlóan biztonságos fogást biztosítanak.

A szögletes kivitelnél is legalább 40mm szélességben kell gondolkodni, de véleményem szerint a 60mm-t már ne haladja meg.

Mikor kell megtörni a kapaszkodót?

Amikor a lépcső belépő mélysége egy adott lépcsőszakaszon megváltozik, akkor a kapaszkodó szögének is meg kell változnia, mivel csak úgy tudja követni a lépcső vonalvezetését. Ezt a törést a csövön fok ismeretében el tudjuk készíteni úgy, mintha a kapaszkodó egyazon anyagból lenne.

Amennyiben fokmérésre nincs lehetőség, úgy 42mm-es csuklóval is megoldható a szögváltás. Ezt az alkatrész megtalálható a lap alján. 

Miért nem kötjük össze a kapaszkodókat?

A kapaszkodók ritkán találkoznak pontosan egy magasságban a sarokban. A képen egy ilyen helyzetet látsz ugyan, de nem minden lépcső így néz ki. Ahol nem sarokban van a szintváltás, ott a kapaszkodó csak úgy köthető össze, ha a lépcső egyes szakaszain más a kapaszkodó magasság. Ez pedig a kapaszkodást kényelmetlenné teszi.