Sodronykorlát alkatrészeket az oszlopok kialakításától és az adott szakasz hosszának ismeretében kell kialakítani. Az elemek helyes megválasztásában fogok neked segíteni ebben a cikkben.

Első lépésben azt kell megvizsgálni, hogy az adott szakasz milyen hosszú.

Abban az esetben, ha a sodronykorlát mindkét vége könnyen hozzáférhető helyen van és az adott szakasz nem hosszabb 2m-nél, akkor nem feltétlenül kell feszítőt beépíteni, hanem lehet használni a sodronyvégeken lévő meneteket feszítésre. A 2m-nél hosszabb szakaszok esetében sodronyfeszítő középrész beépítése javasolt. 15m-nél hosszabb szakaszok esetében pedig az adott szakasz mindkét végére érdemes sodronyfeszítő középrészt beépíteni.

Hogyan oldható meg a sodronyvég rögzítése?

A sodronyvégek rögzítésére több megoldás is létezik és még annál is több, mivel csak a fantázia szab határt. Iránymutatásnak felsorolok néhány opciót.

  • A sodronyvégeken M6-os jobbos, illetve balos menet található. A rozsdamentes oszlop falába furatot kell képezni és abba M6-os jobbos, illetve balos menetet kell képezni. A sodronyvég ebbe a menetbe becsavarható és a hozzáadott anyával biztosítható az elfordulás ellen.

  • Van aki úgy rögzíti a sodronyvégeket, hogy az oszlopot teljes hosszában átfúrja és az oszlop túloldalára helyezi fel az anyát. Ebben az esetben nincs szükség balos sodronyvége.

  • Fába való rögzítés esetén a fa átfúrásával érdemes a sodronyvéget rögzíteni vagy a fába fém menetes hüvelyt kell elhelyezni.

Sodronyfeszítő nélküli rögzítésnél mire figyelj?

Abban az esetben, ha nem használsz sodronyfeszítő középrészt (2m-ig) és az oszlopokba menettel szeretnéd a sodronyt rögzíteni akkor minden esetben jobbos-balos sodronyvéget vásárolj, mivel a sodrony csak ebben az esetben lesz majd feszíthető. 

Miért? A sodrony egyirányú forgatásával jobbos-balos menet esetén feszítő hatás jön létre, illetve nem csavarodik meg a sodrony. Amennyiben a sodrony mindkét végén azonos menet van akkor csak ide-oda fogod tekergetni a sodronykötelet és soha nem fog megfeszülni.

Sodronyvágás

Amennyiben kéred a sodronykötelet méretre vágjuk neked, de javasoljuk, hogy ezt a helyszínen tedd meg a méretek pontos ismeretében. A sodrony vágására létezik sodronykötél-vágó fogó, de amennyiben az nem áll rendelkezésre, akkor fogadd meg az alábbi tippet.

A sodronyra tekerj vastagon TESA szalagot úgy, hogy középen legyen a vágás helye. Ezzel megakadályozod, hogy a sodrony szálai széttekeredjenek. A vágás helyét akár meg is jelölheted egy filccel. Egy sarokcsiszoló és vágótárcsa használatával a megjelölt helyen lassan vágd el a sodronyt. Vágáskor úgy fogd a sodronyt, hogy a forgásirány következtében a sodrony ne széttekeredjen, hanem összefeszüljön.

Hogyan rögzítsd a sodronyt a sodronyvégbe?

Mi olyan sodronyvéget ajánlunk neked, amibe nem csavarkötéssel kell rögzíteni a sodronyt, hanem roppantással vagy ragasztással. Ennek a megoldásnak sokkal igényesebb a végeredménye. Mi hosszú évek óta ezt használjuk problémamentesen. 

A ragasztást nem javaslom, mivel egy helytelen felületelőkészítés következtében a sodrony kicsúszhat és balesetet eredményezhet. Szükség esetén tudsz roppantót bérelni tőlünk, amivel egy mozdulattal megoldható a sodrony tökéletes és esztétikus rögzítése.

Hogyan építsd fel a sorrendet?

Az alább felsorolt megoldások nem az összes létező variáció, de iránymutatást ad a helyes alkatrész-sorrend felállításában.

  • 2m-ig > Cső vagy zártszelvény oszlop > M6-os jobbos menet az oszlopba > menetes sodronyvég 4mm-es sodronyhoz (jobb menet) > sodronykötél 4mm-es > menetes sodronyvég 4mm-es sodronyhoz (bal menet) > M6-os balos menet az oszlopba > cső vagy zártszelvény oszlop

  • 15m-ig > Cső vagy zártszelvény oszlop > M6-os jobbos menet az oszlopba > M6-os menetes szár > sodronyfeszítő középrész (4mm-es sodronyhoz M6) > menetes sodronyvég 4mm-es sodronyhoz (bal menet) > sodronykötél 4mm-es > menetes sodronyvég 4mm-es sodronyhoz (jobb menet) > M6-os jobbos menet az oszlopba > Cső vagy zártszelvény oszlop

  • 15m felett > Cső vagy zártszelvény oszlop > M6-os jobbos menet az oszlopba > M6-os menetes szár > sodronyfeszítő középrész (4mm-es sodronyhoz M6) > menetes sodronyvég 4mm-es sodronyhoz (bal menet) > sodronykötél 4mm-es > menetes sodronyvég 4mm-es sodronyhoz (bal menet) > sodronyfeszítő középrész > M6-os menetes szár  > M6-os jobbos menet az oszlopba > Cső vagy zártszelvény oszlop