Oldaltszerelt oszlop rögzítéspontjának meghatározása

Szerző Turo 2018/09/09 17:54:53 0 Hozzászólások Tudásanyag,

Az első és legfontosabb, hogy meghatározd a rétegrendet, ugyanis az oldaltszerelt korlátoszlop rögzítése ettől függ. 

Lépcsőkorlát

Lépcsőkorlát esetében a legkönnyebb a rögzítés meghatározása, mivel többnyire teljesen betonból készül. Ide álltalában elegendők a azok a standard oszlopok, amit a webáruházban megtalálsz, mivel a járószinttől 80mm-re helyezkedik el a rögzítésük és ez éppen ideális a legtöbb lépcső esetében.

Galéria korlát

Galéria esetében már lehet változás, főleg akkor ha padlófűtés is került beépítésre. Ez esetben felülről lefele haladva a rétegrend a következő szokott lenni. 10mm burkolat, 50mm könnyű beton, 50mm hőszigetelés, 150-250mm födém beton. Itt minden esetben az alsó vastagabb betonrétegbe illik rögzíteni, onnan is, a beton tetejétől 100mm-re feszítődübel esetén. Vegyi bübel (betonragasztó) használatával ez a távolság akár 50mm-re is csökkenthető.

Kültéri teraszkorlát

Kültéri korlátok rögzítésénél is hasonlóak a szabályok, mint a galéria korlát esetében. Mindig meg kell keresni azt a betonréteget, ami a legalkalmasabb a korlát biztonságos rögzítéséhez. Általánosságban elmondható, hogy betonragasztó használatával akár 100mm-es betonvastagságba is megfelelően lehet rögzíteni, feszítődübellel viszont kell a 200mm.