A fenti ábra azt szemlélteti, hogy egy extrém rétegrend-vastagság(15mm burkolat + 50mm beton + 150mm szigetelés + 220mm beton) esetében, mennyire fog az oszlop rugalmas alakváltozást szenvedni egyes típusoknál.

A fenti teszt az általunk is forgalmazott rozsdamentes acél 42,4x2mm-es csőből készült oszloppal történt, 50kg-os terhelés mellett. A valóságban +10mm elmozdulással érdemes számolni, mivel a teszten a kötőelemek rugalmassága, illetve a beépítésből fakadó egyéb hézagok, rugalmassági tényezők nincsenek számításba véve.

  • Az első oszlop a webáruházunkban is megvásárolható standard oszlop meghosszabbítva, amit egyedi ügyfélkérés alapján teszünk meg. Ennél az oszlopnál 45+10mm-es elmozdulás várható.

  • A második képen egy egyedi hegesztett talppal ellátott oszlop látható, aminek a várható elmozdulása 39+10mm.

  • A harmadik képen a másodikkal megegyező oszlop látható, de talpnál egy hegesztett erősítést is kap, ami közel a burkolat magasságáig felér. A várható elmozdulás így 29+10mm-re csökkenthető. 

Amennyiben ehhez hasonló rétegrend van, akkor legalább a középső rögzítési megoldást javasoljuk, mivel ilyen erőkarnál az oszloptalp már  nagy igénybevételnek van kitéve és ez egy hegesztett kötéssel teljesen stabillá tehető.

Fontos figyelembe venni, hogy a korát nem csak használat közben terhelődik, hanem a szél is mozgatja. A szélterhelés üvegkorlátok esetében a nagyobb összefüggő felület miatt jelentős és folyamatosan pulzáló. Úgy kell elképzelni, mintha valaki folyamatosan mozgatná a korlátot. Ilyen rendszereknél különösen fontos a stabil hegesztett kötés.

Amennyiben ilyen rendszerre van szükséged, szívesen segítünk a megvalósításban, mivel akár teljesen egyedi oszlopot is tudunk gyártani neked!