Ezzel a cikkel azt szeretném szemléltetni, hogy mennyire fontos a megfelelő távtartó kiválasztása szigetelt épület esetén.

A képen látható oszlopok teljesen azonosak és azonos (50kg) erővel is terheltek. A különbség csak a szigetelésbe építhető távtartóban van. Az első képen az általunk is forgalmazott távtartót láthatod, aminek használatával megközelítőleg ugyanazt a rögzítési stabilitást éred el, mintha magára a betonfelületre rögzítenél. Ez a 100%-os megoldás! Akár 300 mm-es szigetelés vastagság esetén is ugyanezen paraméterekkel rendelkezik! Az oszlop felső pontja várhatóan így 17mm rugalmas alakváltozást szenved el, ami teljes mértékben elfogadható.

A második esetben a távtartás egy kisebb zártszelvénnyel van megoldva, ami közel sem annyira stabil megoldás, mint az első. Ha hegesztett megoldásról beszélünk, akkor is több, mint 52mm-lesz a korlát felső pontján az elmozdulás 50kg-os terhelés mellett. Egy ilyen megoldás választása esetén számolni kell azzal, hogy a korlát ingatag lesz.

Szeretném kiemelni, hogy a szigetelésbe a korlát távtartását nem szabad a talp alá bedugdosott zártszelvényekkel vagy csődarabokkal megoldani! Annál még az áthúzott megoldás is sokkal megbízhatóbb.

A képen látható értékek szoftveresen számítottak, de csak szemléltetés céljából vannak feltüntetve, a kötőelemek és a felületek egyenetlenségéből adódó egyéb rugalmassági tényezők nincsenek belekalkulálva.